Op zonvakantie naar Turkije? Deze voorbereidingen moet je treffen!

Zon, zee, strand, cultuur, natuur, shopping: Turkije heeft het allemaal. Geen wonder dus dat we al jaren massaal naar Turkije afreizen. De prijzen zijn scherp, de zon schijnt er vrijwel altijd en er zijn volop bezienswaardigheden. Bovendien zijn de Turken zeer gastvrij en vriendelijk: je voelt je er echt welkom. Maar Turkije is natuurlijk ook een land met een totaal andere cultuur en gewoontes. Wanneer je daar als toerist niet goed op bent voorbereid, dan kunnen dingen toch anders uitpakken dan verwacht. Bovendien heb je bepaalde dingen nodig om het land zonder problemen in te komen. Lees daarom even mee welke voorbereidingen je moet treffen voordat je naar Turkije afreist.

Bekijk alle last minute zonvakanties naar Turkije

Geldzaken

In Turkije kun je op de meeste plekken gewoon geld pinnen en betalen met je pinpas of credit card. Je betaalt er in Turkse Lira en de koers is momenteel: 1 euro : 6,68 TRY. Kijk voor de actuele wisselkoers voordat je vertrekt even op deze site: https://www.wisselkoers.nl/turkse_lira. Houd er rekening mee dat er bij credit card betalingen soms extra kosten per transactie in rekening worden gebracht. In restaurants, taxi en dolmus is de fooi inbegrepen in de service. Verder is de Turkse cultuur er één van onderhandelen. De prijs die genoemd wordt op markten en soms ook in winkels is onderhandelbaar. Het is ook heel gewoon om iemand uit te nodigen voor een kopje Turkse appelthee en tijdens een gesprek verder te onderhandelen.

Visum

Als Nederlander of Belg ben je verplicht om een visum aan te vragen wanneer je naar Turkije afreist. Heb je een andere nationaliteit? Neem dan even contact op met de Turkse ambassade om na te gaan welk visum je nodig hebt. Een E-visum kun je het beste 48 uur van tevoren online aanvragen en kost rond de 25 euro. Je neemt het uitgeprint mee in je handbagage. Let er goed op dat je alle gegevens (naam, geboortedatum et cetera) identiek uit je paspoort overneemt bij je visum aanvraag om latere problemen te voorkomen. Je kunt het visum ook in Turkije kopen. Daar kost dit 25 euro, maar zijn er vaak wel lange wachtrijen. Je kunt het visum online aanvragen bij VisumBuitenland.nl.

Verder heb je voor reizen naar Turkije een geldig paspoort of rode boekje (België) nodig. Beiden moeten 180 dagen vanaf de dag van aankomst geldig zijn! Je mag ook met een ID kaart naar Turkije reizen. Daarvoor gelden dezelfde regels.

Reisadvies

Sinds de coup in 2016 vragen veel Nederlanders zich af of Turkije nog veilig is om te reizen. Het antwoord is: ja, je kunt nog altijd veilig reizen naar Turkije. Sinds 2016 geldt echter wel de noodtoestand en deze is nog steeds van kracht. Er is een strengere controle op een geldig paspoort en visum. Op sommige openbare wegen zijn checkpoints ingesteld. Werk mee aan deze controles en houd je paspoort en E-visum altijd bij de hand.

Groot Brittannië ziet Turkije nog steeds als een veilig vakantieland. In 2018 vierden maar liefst 1,7 miljoen Britten zonder problemen vakantie in Turkije.

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor het grensgebied met Syrië en Irak. Het advies is om alleen naar het zuidoosten van Turkije te reizen wanneer dit noodzakelijk is.

Eten en drinken

In Turkije kun je niet overal alles eten en ook het kraanwater kun je beter niet drinken. Zit je in een goed hotel of resort, dan hoef je je geen zorgen te maken over de hygiëne en kwaliteit van het eten. Een drie gangen diner kost vanaf 8 euro, een flesje water 0,30 cent, een kop koffie 1,40 euro en een biertje 2,50 euro. Voor een taxirit van 3 kilometer ben je rond de 2 euro kwijt.

Wanneer je een taxi neemt, let er dan wel op dat de taxi een meter heeft en dat je zelf even berekent hoeveel kilometer de rit ongeveer is. Soms rijden taxichauffeurs namelijk om of berekenen ze hogere tarieven. Dat geldt ook voor restaurants. Kijk dus goed op de kaart naar de prijzen en controleer achteraf de rekening.

Cultuur

Turkije is een islamitisch land en heeft een andere cultuur. Op toeristische locaties en in de grote steden zul je daar weinig van merken. Maar op het platteland zijn de gebruiken anders. In de Turkse cultuur mogen vrouwen meestal niet alleen over straat. Op het platteland wordt het niet altijd gewaardeerd wanneer je schaars gekleed over straat gaat. Dit zijn dingen om rekening mee te houden. De Turken zelf zijn zeer gastvrij en het kan zomaar gebeuren dat je ergens wordt uitgenodigd voor een diner of op de thee. Een leuke manier om de mensen en cultuur beter te leren kennen.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizen naar Turkije. Wel worden de hepatitis-a en DTP vaccinatie aanbevolen voor Turkije. Verder is er in een paar gebieden van Turkije ook malaria in een deel van het jaar. Op de site van de GGD vind je hier meer informatie over.

Reisverzekering

Vergeet ook zeker niet om een goede reisverzekering al dan niet met annuleringsverzekering af te sluiten. Ook al ligt Turkije in Azië, toch valt dit land gewoon onder de Europadekking. Da’s mooi want dan hoef je dus geen extra werelddekking af te sluiten. Check altijd of ook de medische kosten gedekt zijn in de reisverzekering. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering voor de periode dat je op reis bent. De eerste optie is meestal vooral interessant wanneer je verschillende keren per jaar reist.

Sitemap Blogs
© 2024 — zonvakantiedirect.nl — development by Harris Software